House – Botha

Background

House Botha was designed as a single-story Farmhouse Style residence, with exposed beams over the living areas giving it a sense of space.

Strategically placed roof lights provide natural light in the middle of the house, as well as the ridge roof light running the length of the pitched roof.

The entertainment area and Kitchen spaces are defined by a central double-sided fireplace, 

flowing from the lounge onto the traditional stoep (veranda) area overlooking the pool. 

This effect separates the main bedroom for privacy.

The garden became one with the natural vegetation as there is no back wall separating the garden and open veld area. The rainwater harvesting tanks are situated on the roof with solar panels to contribute to water and energy saving and efficiency.